Wie weet wat dit is 2024?

Wekelijks gunt BDU ons een plaats op de laatste pagina van STAD NIJKERK, huis-aan-huis krant voor Hoevelaken, Nijkerk en Nijkerkerveen. Wij laten daar binnengekomen gereedschap zien, waarvan we niet direct weten wat het is. Dat vragen we onze lezers. Er wordt bijna altijd op gereageerd door kenners die er zelf mee werken of gewerkt hebben, maar ook wordt er met 'google lens' gezocht. Dat levert soms hilarische antwoorden op, vooral als er geen maat bij staat. Een tang voor het afstellen van de koppelingsplaten van de auto werd aangezien voor tandartsen gereedschap, de zegeltang van de loodgieter voor drukknopentang in de kledingindustrie en zo zijn er meer voorbeelden. Maar ook interessant te weten dat geheel verschillende vakgebieden elkaar inspireren.

zegeltang Stanley Proto Rozenstripper zegeltang Stanley Proto Rozenstripper zegeltang Stanley Proto Rozenstripper zegeltang Stanley Proto Rozenstripperzegeltang Stanley Proto Rozenstripperzegeltang Stanley Proto Rozenstripperzegeltang Stanley Proto Rozenstripperzegeltang    

 
Zegeltang

zegeltang

zegeltang1

Er kwamen verschillende antwoorden binnen dat het hier om een drukknopentang of een zeilringtang gaat, maar het is een sluitzegeltang, ook wel loodjestang, zegeltang of plombeertang genoemd.

Hij sluit sluitzegels met een neutraal stempel en is geschikt voor kunststof, aluminium en loodzegels. De nippels kunnen gegraveerd worden om een merkteken op het loodje aan te brengen. Toepassingsgebieden zijn elektriciteitsmeters, gasmeters, watermeters, logistiek, computers en bagage. Loodzegels zorgen voor veiligheid en kunnen alleen met geweld worden geopend.

Stad Nijkerk 18 december 2024

 

Borgdraadtang
Stanley Proto

 

 

borgdraad

Met dank aan de heren Brokken, Bouwes, Van den Berg en Groeneveld, weten we nu dat dit een borgtang, veiligheidsdraadtang is. Siebe Pol gaf de volgende omschrijving. De tang is een borgdraadtang. Hiermee kun je een borgdraad (soort ijzerdraad) door bijvoorbeeld een boutkop in een gaatje doen waardoor de bout niet kan draaien. De uiteinden van de draad worden dan samen in de tang vastgehouden en door aan de achterkant te trekken draait de tang en worden de twee uiteinden van de draad in elkaar gedraaid. Dit wordt veel gebruikt waar veiligheid vereist is qua montage. Met name in de vliegtuigindustrie.

Stad Nijkerk 11 december 2024

 

 

 

Rozenstripper.
 Rozenstripper

Hartelijk dank Andries, Astrid, Carin Elise, Ellen, Fredie, Marco en Magdelena voor jullie inzending en uitleg. Opmerkelijk dat deze keer de dames in de meerderheid zijn om ons te vertellen wat dit is en wel omdat ze in de bloemisterij werken of gewerkt hebben. Het voorwerp is een rozenontdoorner, ook wel bekend als rozenschraper of rozenstripper. Een onmisbaar gereedschap voor het veilig en snel verwijderen van doornen en bladeren van rozen zonder de steel te beschadigen. Eenvoudig in het gebruik door de steel ertussen te klemmen en dan in een vloeiende beweging naar beneden te trekken. Het beschermt de handen tegen verwondingen door scherpe doornen.


Stad Nijkerk 27 november 2024

 

Kettingpons
 kettingpons
Hier gaat het om een kettingpons. De heer Bouwes stuurde de oplossing van de vraag van vorige week met een verwijzing naar de uitgebreide beschrijving in Wikipedia.

Een kettingpons is een gereedschap dat gebruikt wordt om fietskettingen op de juiste lengte te brengen. Het werkt door een pen in de ketting uit of in te draaien om het gewenste aantal schakels te verkrijgen. De kettingpons heeft een drukstift die kleiner is dan de pen in de ketting, en door middel van een schroefmechanisme kan de pen uit of in de ketting gedrukt worden. Het sluiten van de ketting hangt af van het type: sommige kettingen kunnen met dezelfde pen gesloten worden, terwijl andere een speciale pen of sluitschakel vereisen.

Stad Nijkerk 13 november 2024

 

Breeuwen
 Breeuw
 breeuwen 2 breeuwwerk met moderne hamer foto els van hoof www tolerant be

Met dank aan de heer Bouwes, die bijgaande foto stuurde, weten we dat het hier om een breeuw gaat. Ook wel een katoenijzer, breeuwmes of kalfaatijzer genoemd. Breeuwen is de techniek om kieren en naden tussen de planken van een boot, waterdicht te maken. Voor breeuwwerk wordt een uitgeplozen touwsoort gebruikt, vroeger vaak hennep, tegenwoordig katoen en het strijkmiddel is een verwarmd mengsel van teer en hars, pek. Na afkoeling wordt het overtollige pek verwijderd. Het breeuwen gebeurt door het touw in de naad te zetten en met de breeuwhamer, breeuwkalfaat, op het beitelvormige breeuwijzer te slaan, dat het touw in de naad drukt.

Stad Nijkerk 30 oktober 2024

 

 Afwerkmes kitranden
 afwerkmes kitranden

Met dank aan de heren Bouwes en Van de Kraats weten we dat dit een speciaal plamuurmes is, namelijk een kitstrijker, kitafstrijker, voegenstrijker of afwerkmes voor kitranden. Het driehoekje kan draaien en zo kun je met de juiste vorm de kitrand strak afwerken. Tegenwoordig worden ze niet meer zo verkocht, maar wordt er gewerkt met afwerkhoutjes, losse kunststof plaatjes of spatels met hoekjes in verschillende maten en vormen.

Gereedschap  dat bij ons binnenkomt en niet geschikt is voor onze (onderwijs)projecten in Afrika, gooien we niet weg, maar zetten we te koop in de hal van de kringloopwinkel Goed Bezig. Hiermee steunt u ons werk en geven we ook dit gereedschap een tweede leven.

Stad Nijkerk 9 oktober 2024